Er zijn verschillende hart- en vaatziekten. De bekendste zijn een hartinfarct, hartkramp (pijn op de borst bij inspanning of emoties), een beroerte en etalagebenen (pijn in de kuiten bij lopen)
Meer informatie over hart- en vaatziekten
De belangrijkste risicofactoren voor hart- en vaatziekten zijn:
- roken
- hoge bloeddruk
- hoog cholesterol
- diabetes
- nierschade (uw nieren werken minder goed)
- reuma
- hart- en vaatziekten in uw familie
- te weinig bewegen
|
- drugs gebruiken, met name cocaïne
- te veel alcohol drinken
- ongezonde voeding
- overgewicht
- stress of somberheid
- uw leeftijd: mannen hebben boven de 40 jaar een hoger risico. Vrouwen boven de 50 jaar. Ook vrouwen in de overgang die tussen de 40 en 50 jaar zijn hebben een hoger risico.
- uw geslacht: mannen hebben een hoger risico dan vrouwen
- een Turkse, Afrikaanse (Sub-Sahara), Hindoestaanse, Aziatisch-Surinaamse of Caribische achtergrond.
|
Bron: thuisarts.nl
Een aantal van deze risicofactoren, uw leeftijd, geslacht, achtergrond en het voorkomen van hart- en vaatziekten in de familie, kunt u niet veranderen. Maar risicofactoren zoals roken of hoge bloeddruk, ongezonde voeding of te weinig bewegen zijn wel te beïnvloeden. U kunt dus zelf iets doen om de kans op hart- en/of vaatziekten te verminderen.
Meer informatie over risico verlagenRisicoprofiel
Om uit te zoeken of u een verhoogde kans heeft op hart- en vaatziekten zal de huisarts of praktijkondersteuner uw risicofactoren in kaart brengen. Dit noemen we uw risicoprofiel. Als blijkt dat u een verhoogd risico heeft op hart- en vaatziekten wordt er samen met u een behandeling gestart om dit risico te verlagen.
Uw risico op hart- en vaatziekten wordt berekend door middel van uw hartleeftijd. Hoe hoger uw hartleeftijd, hoe hoger uw risico.
Hier kunt u uw risico op hart- en vaatziekten testen.
Bereken hier uw hartleeftijd